12-06-2019

37 днів 🎓 4 країни: Шотландія, Північна Ірландія, Вельс і Англія 🎓 18 міст, містечок і сіл 🎓 дюжина екскурсій і стільки ж музеїв 🎓 4 театри 🎓 десятки визначних місць 🎓 17 готелів

 

Оксфорд: десь тут знімали «Гаррі Поттера».

 

Дізнаємося щось нове і вчимо нові слова.

МІНІСЛОВНИК

 

archery ['ɑːʧərɪ] – стрільба з лука
boat race ['bəutreɪs] – (букв. гонка на човнах) змагання з веслування, регата
dictionary ['dɪkʃ(ə)n(ə)rɪ] – словник
graduate ['græʤuət] – випускник
library ['laɪbr(ə)rɪ] – бібліотека
Nobel Prize [nəʊˌbel praɪz] – Нобелівська премія
Oxbridge (OXford+camBRIDGE) ['ɔksbrɪʤ] – університети Оксфорда і Кембриджу

professor [prə'fesə] – професор, викладач університету
publishing house ['pʌblɪʃɪŋ haus] – видавництво
rivalry ['raɪv(ə)lrɪ] – суперництво
The City of Dreaming Spires ['ðəsɪtɪəv driːmɪŋ 'spaɪəz] – «Місто дрімливих шпилів»
the other place [ðɪ'ʌðəpleɪs] – інше місце
university [ˌjuːnɪ'vɜːsətɪ] – університет
volume ['vɔljuːm] – книга, том

 

Дискусія між Оксфордом і Кембриджем могла б виглядати приблизно так:

 

О.: Всім відомо, що Оксфорд – найкращий university Британії.

 

К.: Перепрошую, Ви помиляєтесь. Це, без сумніву, Кембридж. Publishing house Кембриджського Університету (Cambridge University Press) – найстаріша друкарня світу. А ми – найбільше академічне publishing house.

 

О.: Заснований у 11-ому столітті, Оксфорд – найстаровинніший university Британії.

 

К.: А з часом ми заснували кращий – Кембридж.

 

О.: У Оксфорді 11 libraries, де зберігається більше 11 мільонів volumes на 193 кілометрах поличок. Тому оксфордський dictionary – найпопулярніший в світі. Також у нас найстаріший університетський музей. Більш того, 47 володарів Nobel Prize або навчалися, або викладали в Оксфорді!

 

Десь у Оксфорді.

 

К.: 47? Не смішіть! Ми отримали аж 61 Nobel Prizes. Це світовий рекорд! У нас навчалися 15 британських прем’єр-міністрів, в тому числі і найперший – Роберт Волпоул.

 

О.: У Вас навчався перший прем’єр, і що? Зате аж 26 британських прем’єрів випустилися з Оксфорду! Серед них Маргарет Тетчер, Тоні Блер і Девід Камерон.

 

К.: Це Ви хизуєтеся чи вибачаєтеся? До речі не забувайте, що в Кембриджі були створені правила сучасного футболу, на секундочку!

 

О.: Відомі письменники Льюїс Керрол («Аліса у дивокраї»), Олдос Гакслі («Прекрасний новий світ»), Дж. Р. Р. Толкін («Володар перснів»), Грем Грін («Наша людина в Гавані») навчалися саме у нас!

 

Найвідоміший вид Кембріджу King’s College.

 

К.: А у нас були Семюел Піпс (відомий «Щоденник» про Лондон 17 століття), автор «Вінні Пуха» Алан Мілн, Дуглас Адамс («Автостопом галактикою»), Майкл Крайтон («Парк Юрського періоду»), медіамагнат Руперт Мердок.

 

О.: Багато першопроходців в сфері науки жили в свій час в Оксфорді. Наприклад, Альберт Ейнштейн і Ервін Шредінгер.

 

К.: Одне з найважливіших наукових відкриттів були зроблені в Кембриджі. Серед них: електрон і розщеплення атома.

 

О.: А у нас навчався сам Тім Бернерз-Лі, винахідних всесвітньої павутини! Це Вам не жарти!

 

К.: А ми винайшли перші в світі комп’ютери і веб-камеру.

 

О.: У нас навчалися актори Хью Грант, Кейт Бекінсейл, Річард Бертон і Роуен Аткінсон (Містер Бін). 

 

К.: А ми — альма матер Джона Кліза («Монті Пайтон»), Стівена Фрайя, Емми Томпсон. До того ж, ми вийграли більше boat races: 81, в той час як Оксфорд выйграв лише 77.

 

О.: А коледжі Оксфорду мають більш вишуканий і  витриманий архітектурний стиль…

 

Оксфорд: неймовірний Magdalen University (вимовляється [модлін]!).

 

І так цей діалог може продовжуватися дуже довго. Сто відсотків, Оксфорд і Кембридж мають про що посперечатися: стільки досягнень! Це найкращі universities Великобританії, які довгий час були єдиними в країні! І не дивно, що їм складно визначитися, хто з них найкращий, ось вони і змагаються у всіх можливих категоріях: від boat races до іменитих graduates. Навіть у Wikipedia (вимовляйте правильно: [ˌwɪkɪ’piːdɪə]) є окрема стаття, присвячена rivalry між Оксфордом і Кембриджем. Студенти і викладачі цих університетів навіть не вимовляють імені «ворога». Замість цього вони називають один одного “the other place”.

 

ТРОШКИ ІСТОРІЇ. Міжнародна аудиторія знає ці міста в тому числі і як платформи для вивчення англійської. Однак мало хто знає, як ці університети з’явилися на світ, а історія це дуже цікава.

 

Почнемо з Оксфорду (від англійського «oxen ford» – «перехід річки убрід волами»). Історія цього міста як університету розпочалась в 12-ому столітті, коли сюди приїхали католицькі місіонери з Риму. Вони почали викладати теологію і філософію з метою просвітлення місцевих. Не встигли вони озирнутися, як до Оксфорду почали стікатися люди з різних міст, щоб навчатися у них. В 13-ому столітті були засновані перші коледжі університету.

 

Оксфорд: Міст зітхань. Таке прізвисько Хертфордський міст отримав
через міст-побратим у Венеції. 

 

Все йшло добре, поки одного дня студенти на тренуванні з archery випадково не застрелили місцеву жительку. І почалось. Хвиля невдоволення зі сторони місцевого населення (вони завжди були не в захваті від приїжджих) змусила частину студентів і викладачів Оксфордського university рятуватися втечею. Подолавши відстань близько 100 км, частина з них залишилась в місті ще більш давньому, ніж Оксфорд, –  Кембриджі (від англійського «cam bridge» – «міст через річку Кем»). Студенти і викладачі подумали: «А тут теж непогано!» Там вони і заснували свій новий university.

 

Оксфорд і Кембридж на стільки пов’язані історично, що в англійській є спеціальний термін – Oxbridge. Це слово об’єднує двох давніх суперників, щоб протиставити їх всім іншим університетам Великобританії і зайвий раз підкреслити, що вони є елітними.

 

Оксфорд: Місцева зграя оленів знає, що на зиму і весну їм дасть притулок
Magdalen [модлін] University, де на них чекають власні поля.

 

СИСТЕМА НАВЧАННЯ. Можна поставити закономірне питання: а що ж такого особливого в цих universities? Як їм вдалося випустити таку кількість лауреатів Nobel Prize? Секрет блискучої освіти в Кембриджі і Оксфорді криється в тому, що кожному студенту задається необхідний напрямок для роботи і мислення. Це відбувається на індивідуальних особистих зустрічах з university professors. У кожного студенту є розклад таких зістрічей, які він не має права пропускати. Таким чином, до кожного студента – індивідуальний підхід.

 

КОЛИСКА ФУТБОЛУ. Жодного вболівальника не лишить байдужим той факт, що саме Кембридж є батьківщиною більшості сучасних футбольних правил. На приклад, ширина стандартних футбольних воріт дорівнює відстані між двома деревами на величезній галявині прямо в центрі Кембриджу (Parker’s Green). В Кембриджі ми купили ось таку листівку з cерії, присвяченої 800-ій річниці Кембриджа. Як бачите, вони пишаються тим, що першими систематизували правила футболу.

 

 

Кембридж: те саме поле в центрі Кембріджу,
на якому становилися правила сучасного футболу.

 

ТУРИСТУ НА ЗАМІТКУ. Безумовно, кількість Nobel Prizes і виграних boat races – це важливо, але, коли приїздиш з фотоапаратом, очікуєш побачити красиві парки і будівлі. В Оксфорді таких місць скілько завгодно. Можна ходити містом декілька днів і насолоджуватися естетикою університетських будівель.

 

Що ж до Кембриджу, там є цікаві місця, але більшість будівель (особливо коледжі) не складаються в єдиний ансамбль: все в різнобій і нічого особливо захоплюючого. Так сталося тому, що Оксфорд будували з місцевого каміння, а до Кембриджу каміння звозили з різних місць. Тому і будинки не пасують один до одного. Якщо чесно, в Кембриджі ми фоткали дуже мало. Щелчка нашої камери удостоївся лише King’s College (це, безумовно, архітектурна перлина Кембриджу) і математичний міст. За легендою, колись він тримався без жодного цвяха, «на математичних принципах». Але п’яні студенти його розібрали, а потім не змогли зібрати, як було, тому сьогодні він з цвяхами (дивіться фото).

 

Кембридж: математичний міст.

 

Тому, якщо Ви плануєте свій бюджет і хочете мати на згадку фото з академічною архітектурою, від якої перехоплює подих, не мучтеся дилемою: Оксфорд або Кембридж? Відповідь очевидна: Оксфорд або, як його називають, «The City of Dreaming Spires»! Приємних вражень! 

 

Анна Інтелегатор

 

Також варто уваги:

🇬🇧 #нелондономєдиним: 10 чарівних міст Великої Британії обов’язкових до відвідання

🇹🇷 Подорож Туреччиною: 7 лінгвістичних висновків

📕 У НАВЧАЛЬНОМУ БЛОЗІ Ви знайдете статті, відео, вправи, безкоштовні матеріали до друкування.

До особистого блогу